1. Máray Mariann, Dániel András: Utazz bálnabusszal! – Két Egér Könyvek

konyfeszt11
Máray Mariann illusztrációival, Dániel András szóvicceivel jelent meg ez a hatalmas méretű lapozó, amely már megjelenése pillanatában átütő sikert ért el a képeivel a Bolognai Nemzetközi Könyvvásáron.
A Két Egér Könyvek így ajánlja:Utazz te is bálnabusszal! Felejts el mindent, amit eddig a rágcsálókról tudni véltél! Az egerek világa sokkal színesebb, mintsem gondolnánk. A Rágcsáruház katalógusában végigböngészhetjük, hogy milyen pazar állatgépek teszik könnyebbé az egerek hétköznapjait, mint ahogy azt is, hogy a kalandvágyó rágcsálók milyen ajánlatok közül válogathatnak. Az egérmérnökök nem pihennek, nincs olyan komplex feladat, amire tervezőasztalukon ne lenne ott a megoldás. Máray Mariann elképesztő képein Dániel András szövegei vezetik végig az álmélkodó közönséget. 3-tól 99 éves korig ajánljuk.

2. Dániel András: Én most elmondom, hogyan lifteztem, Pagony

Dániel András több díjnyertes könyvében is bebizonyította már, hogy ért a gyerekek nyelvén és jó a humora. Végre együtt nevet gyerek és felnőtt, nem kell szépen, csendben ülni még olvasás közben sem.
A Pagony ajánlata:
Semmiképp sem ajánljuk ezt a könyvet azoknak, akik feltétlenül szeretnének választ kapni a következő kérdésekre:
Eljut-e az esőkabátos kisfiú a Kányaháj-szigetekre?
Mit keres egy finn punkzenész a 19. emeleten?
Mi történik a Kiskalapúak Hetvenharmadik Világtalálkozóján?
Segít-e a liftezés az álmatlan krokodilokon?konyfeszt12

Továbbá azokat is óva intjük ettől a könyvtől, akik:
nem szeretnek liftezni,
sosem utaznának együtt háromszemű varázslókkal,
úgy gondolják, hogy a zöldbab egy étel.

Ajánljuk viszont mindazoknak, akik:
unják az óvodai csendespihenőket,
a plafont bámulják, és kalandos életről álmodoznak,
nagy korukban szeretnének liftkezelők lenni,
bármikor felhőtaxiznának egyet a város felett,
szívesen töltik idejüket különös szereplőktől hemzsegő képek nézegetésével,
elmúltak már ötévesek, de még nem töltötték be a százat.

Nekik azt tanácsoljuk, hogy semmiképp se hagyják ki Dániel András új, különös ötletekkel teli képeskönyvét!
Garantáltan nem bánják meg!
Ja, és éljenek a zöldbabok!

3. Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd, Móra
A Harisnyás Pippi és a Juharfalvi Emil sorozatok után újabb címekkel jelentkezik a Móra kiadó a szerzőtől, ezúttal egy trilógiát ad az olvasni szerető gyerekek kezébe
Az első kötet ajánlója: Mihez kezdene Sherlock Holmes egy békés kisvárosban, ahol nincsenek bűntények, és ezért nincs is mit kinyomozni? Holmes elmenekülne egy ilyen helyről – Kalle Blomkvist, az ifjú mesterdetektív persze nem megy sehova, hiszen még csak tizenhárom éves, és itt él a családja meg a két legjobb barátja: Anders és a vagány Eva-Lotta, akibe titokban fülig szerelmes. Kalle minden felbukkanó idegenben bűnözőt lát – és ezúttal talán nem téved: Einar bácsi valóban gyanús alak, pisztolyt hord magánál, és bárhová besurran a tolvajkulcsával. Kalle az évszázad bűnesetét szimatolja, barátai viszont inkább belevetnék magukat a Rózsák háborújába, a szokásos nyári csatározásba a rivális gyerekcsapattal. Bandaháború vagy bűnüldözés? Egy biztos: a nyomozás csakis akkor lehet sikeres, ha Anders és Eva-Lotta is Kalle segítségére siet.konyfeszt13

„A legjobb mindig szembenézni a veszéllyel. Kalle megfordult, és egy revolvercsővel nézett farkasszemet. Ó, képzeletében annyiszor, de annyiszor átélte ezt, és olyankor egy pillanatig sem tétovázott. Olyankor egy villámgyors mozdulattal rávetette magát a gazemberre, és egy »Csak ne olyan hevesen, jó uram!« kiáltással kiütötte a kezéből a revolvert. A valóság azonban nem egészen így festett. Kalle már átélt néhány ijesztő pillanatot életében. Megijedt, amikor a bankpénztáros kutyája egyszer nekirontott a piactéren, vagy amikor a múlt télen korcsolyázott, és beszakadt alatta a jég. De még soha nem érzett olyan bénító, fojtogató félelmet, mint most.
»Jaj, anya!« – gondolta.”

Csaknem hetven év telt el azóta, hogy Astrid Lindgren az izgalmas Kalle-trilógiával megteremtette a skandináv krimi ifjúsági változatát – most ennek a sorozatnak az első kötetét tartja kezében az olvasó.

4. Vig Balázs: Todó kitálal a suliról, nem csak alsósoknak, Móra
Todó már kitálalt az oviról, az ovis Todót Vidák Zsolt grafikáival adta ki a kiadó. Az iskolás Todó illusztrátora Ritter Ottó.
„Felsőben minden tárgyat más fog tanítani. Jövőre érzékeny búcsút veszünk Szandi nénitől. Szerintem nekem sikerül majd visszatartanom a könnyeimet.” – TODÓkonyfeszt14

A Móra kiadó ajánlata: Az óvodában nem könnyű az élet, ezt már tudjuk, Todó elmesélte nekünk. És mi a helyzet az iskolával? Hamar kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a beilleszkedés és a barátkozás. Hát még, ha valaki nem tudja fejből a Himnusz szövegét az évnyitón, dobálják a táskáját, botrány robban ki a saras váltócipője miatt, vagy titkos videót mutatnak neki a szünetben. Todó a tőle megszokott nagy igazságérzettel és mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit az alsó tagozat megpróbáltatásain, és kitálal iskolásoknak, szüleiknek, sőt a tanítóknak egyaránt.

5. Beke Mari: 77 magyar népi játék, Corvina
Nagyon szeretjük a gyűjteményeket, különösen, ha hiánypótló tematikát rendszereznek, tárnak elénk.
A kiadó ajánlója: A hetes mágikus szám, szinte minden mesében szerepel – de a hetvenhét kétszeresen is az! A sárkánynak sokszor van hét feje (ebben a könyvben is szerepel egy sárkány, de ne ijedjetek meg, ő nem hétfejű, inkább százlábú). Illyés Gyula sem véletlenül fűzött egybe 77 magyar népmesét: el akarta varázsolni olvasóit. Ennek a könyvnek is ez a célja: a varázslat, csak épp Beke Mari módra. És ő hogyan csinálja, talán boszorkány? Vagy varázsló? Egyik sem!konyfeszt15

Nem a semmiből kapkodja elő a csodákat (füled mögül a tojást vagy a nyuszit cilinderből), hanem lelkes gyereksegédei dolgoznak a keze alá, ő pedig vezényel: így készül el a murisan riasztó busó maszktól a lebegő szalmaangyalon át az agyag tűzoltózenekarig vagy a karcolt tökdudáig rengeteg játék. Mindegyik technikája még abból a messzi-messzi korból származik, amikor a szülők és csemetéik nem a boltban vagy az interneten vették meg a játékokat, hanem ők maguk csinálták. Beke Mari és a sok, a könyvben szereplő 6-14 éves gyerek mind azt szeretné, hogy te is csatlakozz hozzájuk, és fedezd fel, milyen fantasztikus dolog a két kezünkkel alkotni, hiszen már az is játék! Kalandra fel!

6. Erdős Virág: Szorzótábla-versikék, Manó Könyvek
Kár, hogy mi már nem ezeknek a verseknek a segítségével tanultuk meg annak idején a szorzótáblát.
Erdős Virág Négyeshatosa után most újabb versikék másznak a fülünkbe, és ez nagyon jól van így!
Kikészít és valósággal
lenulláz az egyszeregy?
Szorzótábla-versikével
meglátod, majd játszva megy!
Erdős Virág verseivel könnyebb megtanulni a szorzótáblát, a kivágható, tanulást segítő kártyák pedig a gyakorlást teszik játékossá.

konyvfeszt18
7. Mila Pavicevic: Jégkislány és más mesék, Napkút
Békés Rozi illusztrációival jelent meg ez a különleges kötet.
A kiadó ajánlata: Mila Pavićević kötete különös mesevilágba kalauzol bennünket. A mesék álom és valóság határain mozognak, hősei mintha régről itt maradt meseszereplők lennének, akik nem találják helyüket az időközben megváltozott világban. Hajdani jó szokásukhoz híven próbálnak továbbra is mesehősökké válni, viszont nem mindig sikerül nekik. Legalábbis nem úgy, ahogy korábban. Az ifjú névtelen bohóc belehal a kígyómarásba, a ronda, bár varázserővel bíró maszkot még azelőtt kidobják, hogy segíthetne. A Kártyavárosban élő Dáma hiába kért és kapott szívet a fehér kockáktól, tökéletessé – ahogyan az egy rendes mesében történne – mégsem tudott válni, az okosságot már nem adták meg a varázserejű dobókockák. A hiány, a kétely és a tökéletlenség meséit fanyar humorral írta meg a szerző, és a történetekben bár minden egyben van, ami egy hagyományos meséhez szükséges, mégis különös és meglepő fordulatok révén napjaink meséi kanyarodtak elő Mila Pavićević tollából.
konyvfeszt19

8. Molnár Jacqueline: Robotok, Móra
Újabb Jacqueline-kötet, pedig még meg sem száradt a festék Az informatikus kutyáján! Köszönjük!
Ebben a könyvben a csodálatos Molnár Jacqueline ismét elképesztő tűzijátékot rendez, és kiderül, hogy a gépekhez nem kell fizika, anélkül is izgalmasak. Meg hogy a robot is ember. Vagy az ember is robot?” – Lackfi János
Molnár Jacqueline a kortárs magyar gyerekkönyv-illusztráció egyik legeredetibb alkotója, aki a Robotok című képeskönyvében új arcát mutatja meg. Nemcsak ő illusztrálta a könyvet, hanem a szövegét is ő írta. A kerettörténet szerint egy 0243 nevű, hétköznapi robot mondja el, hogy milyen is az élet Robotországban. Megtudjuk, hogy az ott dolgozó gépek épp olyan különbözőek, mint mi, emberek. Ez a költői szépségű, elgondolkodtató picture book tehát csak látszólag mesél a robotokról; igazi célja az (emberi) érzelmek sokféleségének feltárása. Molnár Jacqueline képes néhány mondattal és gyönyörű, humoros festményeivel megmutatni a 3–7 éves „olvasónak”, hogy a robotokkal együtt hogyan kezelheti dühét vagy épp szomorúságát. A szeretet és a szerelem pedig még a gépeket is „furcsa lényekké” változtatja, akik kísértetiesen hasonlítanak ránk.

RB_Boritó
Az animációs filmesként indult, Barcelonában élő grafikus eddig harminc könyvhöz készített összetéveszthetetlen hangulatú képeket. A Móra Könyvkiadó részére eddig tizenkét kötethez készített illusztrációkat: hatot Lackfi János írt, és további kettőt ő fordított, illetve válogatott. A két alkotó egymásra találása hasonlóan egyedi humorú könyveket eredményezett, mint Janikovszky Éva, illetve Lázár Ervin és Réber László esetében.

9. Oliver Jeffers: A pingvin és a kisfiú, Pagony
Népszerű, világszerte ismert illusztrátor könyvét jelentette meg a Pagony, melynek végre magyar közönsége is lesz a legkisebbek körében.
Pagony-ajánló: Volt egyszer egy kisfiú, aki egy napon egy pingvint talált az ajtaja előtt. A kisfiú segít neki visszajutni a Déli sarkra, de a hazafelé tartó úton rádöbben, hogy a kis pingvin nem eltévedt, csak magányos volt. Visszafordul érte és közösen hajóznak tovább. Oliver Jeffers világszerte ismert könyve végre magyarul!
Ezt a könyvet 1-6 éves gyerekek számára ajánljuk.

pingvin

10. Hakon Ovreas: Barni, a szuperhős, Scolar
A Scolar kiadó jó érzékkel válogat a norvég alkotóktól, ezúttal Barni sztoriját olvashatjuk a kiadó kínálatában.
A kiadó ajánlata: Nappal Arnold, azaz Arni egyszerűen csak Arni. De ha lemegy a nap, átváltozik Barnivá, a szuperhőssé, aki nem fél senkitől és semmitől. Éjjelente felveszi a Barni-jelmezt, kezébe szorítja nagyapa zsebóráját, és ecsetjével meg egy vödör barna festékkel hőstetteket hajt végre. Például lefesti a fakunyhóját leromboló nagyfiúk biciklijét. Közben össze-összetalálkozik nemrég elhunyt nagypapájával, aki magányosan üldögél egy kövön, és tanácsokkal látja el a sok problémával küzdő kisfiút. És mindeközben Arni (vagy Barni?) nagyszerű barátokra is szert tesz.
1315036

A mély együttérzéssel megírt norvég gyerekregény merész témákhoz nyúl, például a gyászhoz vagy a gyerekkori traumák sorához (rivalizálás, beilleszkedési nehézségek, zsarnokoskodás és erőszak, megfélemlítés, fenyegetés és fenyegetettség…), s mégis kedves, humoros és szórakoztató könyv marad. A gyász és a barátság témáját nem didaktikusan (!) feldolgozó, a fantasztikumot és a realitást kellőképpen elegyítő gyermek- és ifjúsági művek egyik legkiemelkedőbb kortárs darabja.
A könyv nagyon jó kritikákat kapott már 2013-as norvég megjelenésekor is.