Az ausztrál Daily Mail írt arról, hogy egy los angelesi dizájner-illusztrátor lány, Tuesday Bassen a saját kitűzőinek szakasztott mását találta meg a Zarában  2016 elején. Sok ismerőse is jelezte neki, hogy látni vélték a kínálatban a cuccait.

Tuesday egyébként korábban dolgozott már nagy cégeknek, így többek között az Urban Outfitters, az Adidas, a Nike és a Hello Holiday is bízta már meg munkával.

zara3
Tuesday saját dizájner kitűzői

Most viszont a spanyol gigacég (azon túl, hogy a gyanú felmerülésétől sem jött zavarba) éles hangú levélben zárkózott el a probléma orvoslásától. Elzárkózásuk oka első sorban az, hogy Tuesday egy kis, független tervező, míg a Zara egy világmárka, weboldalán rengeteg látogatóval világszerte.

zara2
Tuesday készítette ezeket a fotókat – a hasonlóság elég szembeötlő

A cég által Tuesday ügyvédjének írt levélben többek között az alábbi állítások szerepeltek:  „Ahogyan korábban is mondtuk, elutasítjuk védence állítását, miszerint a saját dizájnelemei lennének felfedezhetőek, mivel a világon bárhol elég kevés ember ismerné fel Tuesday Bassen kézjegyét”, valamint: „Kérjük, vegye tudomásul, hogy cégünket rengeteg más ember keresi meg hasonló észrevételekkel, de még az ő számuk is eltörpül a Zara napi látogatóinak és követőinek számához képest.” Végül pedig: „Kérjük, jegyezze meg, hogy ezekből a jelzésekből viszont csupán jó, ha egy tucat bizonyul valós reklamációnak, míg a Zara oldalát tavaly havonta átlagosan 98.000.000 ember kereste fel.”

zara4

A lap szerint a Zara képviselete a cikk írásakor még nem tudta mivel kommentálni az esetet, de nem ez az első, nyilvánosságra kerülő „másolási” ügy a Zarával kapcsolatban.

Az eset felhívja a figyelmet arra,  hogy az óriási cégekkel szemben egy kis, független alkotó, aki eredeti minőséget állít elő, többnyire kiszolgáltatott és védtelen. A hírt Dick Vincent illusztrátor osztotta meg Facebook-oldalán, arra kérve lájkolóit, hogy a nagy cégek helyett vásároljanak a kis, független alkotóktól, hogy azok továbbra is dolgozni tudjanak.

Wittmann Ildikó