Kiállítások

bologna1
Wittmann Ildikó, a Csodaceruza szerkesztője a vásár bejárata előtt

Nagy izgalommal készültünk a Bolognai Gyermekkönyvásárra, amely a gyermekkönyvkiadás, gyermekkönyvszakma legizgalmasabb vására. Elég nagy ahhoz, hogy 4 napig se legyen ideje az ide látogatónak minden programot, minden standot alaposan végignézni, de elég kicsi ahhoz, hogy ennyi idő alatt képesek legyünk minden fontos díjról, alkotóról, könyvkiadóról, a minket érdeklő könyvekről egy kevés információt szerezni.

nemet2

A vásár központi rendezvényei közé tartoznak az illusztrációs kiállítások, melyek a bejárathoz közeli terekben kapnak helyet. A díszvendég ország lehetőséget kap, hogy könyvekkel és illusztrációkkal mutatkozzon be, idén Németország Look (Nézd!) néven futó különleges, kartonhengerekből készült installációján csodálhattuk meg a válogatott gyerekkönyveket. A hengerek ülőalkalmatosságként, falfelületként, hirdetőoszlopként is jól funkcionáltak. 

nemet

A bolognai vásár egyik látványossága a katalógusban is szereplő illusztrációs alkotások bemutatása. Ezt az eseményt 1967 óta szervezi a vásár, és óriási lehetőség az alkotóknak a bemutatkozásra.

kiallitas1

Az illusztrációk pályázat útján érkeznek Bolognába, majd egy nemzetközi zsűri válogatása alapján kerülnek a katalógusba. A katalógus borítóját ebben az évben a Pozsonyi Illusztrációs Biennálén 2015-ben fődíjat nyert alkotó, Laura Carlin készíthette, akinek ugyanakkor önálló kiállításra is nyílt lehetősége.

laura

A katalógusban szereplő munkák alkotói oklevelet vehettek át.

zsuri
Az Illusztrációs Kiállítás zsűrije

50 illusztrátor kiállítása 1967–2016-ig

Ebben a kiállításban olyan alkotók kaptak helyet mint Kveta Pacovska, Eric Carle, Bruno Munari, Stepan Zavrel, Klaas Verplancke és mások.

illusztracios

kiallit

Díjak

andersen

Itt adják át az IBBY igen rangos Andersen-díját, valamint a svéd Astrid Lindgren Emlékdíjat. A Hans Christian Andersen-díjat Rotraut Susanne Berner vehette át, aki Magyarországon is jól ismert alkotónő, a Naphegy kiadónál megjelent Böngésző-sorozatról ismert leginkább, valamint a kínai író,  Cao Wenxuan, akinek a  műveit sajnos még magyarul nem olvashatja az olvasóközönség.

rosoff

Az Astrid Lindgren Emlékdíj idei díjazottja Meg Rosoff, akinek 2 ifjúsági könyve is olvasható magyarul.

mexico

A Bolognai Gyermekkönyvvásár és az SM Alapítvány díját idén a mexikói Juan Palomino nyerte hihetetlenül erős mezőnyben.

Könyvkiadók

jakab

Sajnos magyar nemzeti stand nem volt az idei könyvvásáron, így Magyarország és a gyermekkönyvek alig, vagy egyáltalán nem szerepeltek.

A müncheni nemzetközi könyvtár kínálatában láthattuk Dóka Péter és Dániel András könyvét, egy japán standon Marék Veronika japán nyelvű könyvét, és talán ezzel ki is merült a kínálat.

Újságok

fabula

Románia sok újdonságot hozott, többek között itt voltak még magyar nyelvű könyvek, például a Gutenberg Kiadó kínálatából, de nagy örömmel fedeztük fel a Fabulafia újságot is, melyben szerepelnek Keszeg Ágnes, Kürti Andrea és Szabó Zelmira alkotásai is.

andrea

Szuper jó könyvek

flying flying2

A Flying Eye Books kínálata nyűgözött le a leginkább, szerencsére a könyvvásár végén sikerült olcsóbban néhány könyvhöz is hozzájutni.

boekie

Találkoztunk a Boekie-boekie újság standján az alkotókkal, és hozhattunk cseh, illetve szlovák gyerekújságokat is magunkkal.
Jó volt találkozni régi ismerősökkel a nemzetközi IBBY standján, illetve az európai IBBY-szekció munkatársaival.

award award2

ragazzi

sarolta
Szulyovszky Sarolta és Radnóti Blanka

Külön élmény volt felfedezni a Bologna Ragazzi-díjas könyveket a könyvvásáron, a Bologna központjában található gyerekkönyvesboltban, valamint a főtéren található gyerekkönyvtárban.

Találkoztunk ismerősökkel is, örömmel adtuk át Szulyovszky Saroltának a Csodaceruza magazin egyik számát, melyben az ő illusztrációja is megtalálható.

Sok inspirációt, hitet, erőt adott Bologna, hiszen azt látni, hogy a világban nagyon sok kiadó, szakember komolyan veszi a gyermekeknek szóló könyveket, magas színvonalon működnek kiadói műhelyek.

Csak bízhatunk abban, hogy Magyarország újra részt tud venni a Bolognai Gyermekkönyvvásáron, és lesz jövőre összefogás, akarat, pénz, hogy a nagyvilágnak bemutassuk a hazai sikeres kezdeményezéseket és a legjobb gyerekkönyveket.