Kedves Gyerekek!
A Csodaceruza gyerekmagazin és a Flamand Kormány Magyarországi Képviselete pályázatot hirdet.
A pályázat címe: A tenger titkai.
Várjuk rövid írásaitokat, amelyek a tengerről szólnak. Lehetnek humorosak, elgondolkodtatóak, lehetnek valóban megtörtént események és olyanok is, amit ti képzeltetek el.
Segítségül adunk néhány ötletet nektek. Választhattok egy-egy témát, és azon belül is választhattok egy-egy gondolatot, amiről írtok.
1. A tengerben élő állatok
Mennyi különleges állatfaj él a tengerben! Bálnák, halak, rákok, veszélyes ragadozók és növényszerű élőlények. Vajon milyen történeteik vannak? Melyik állat hogyan vadászik, hogyan védekezik? Ha vannak olyan kedvenc állataid, amik a tengerben élnek, írj róluk, mutasd be, hogyan élnek! Láttál már valamilyen különleges tengeri állatot? Meséld el, milyennek láttad és hol, mikor történt!
2. A tenger partján élő állatok
Sok állatfajnak a tenger halai a tápláléka. Gondolj csak a vízimadarakra, de gondolhatsz a jegesmedvékre, fókákra is. Kíváncsiak vagyunk, szerinted hogyan élnek ezek az állatok. Miért nincs a fókáknak lábuk? Miért fehér a jegesmedvék bundája? Írhatsz humoros történetet, de be is mutathatsz egy-egy állatot, akár többet is. Ha van saját történeted ezekről az állatokról, azt is megírhatod.
3. Tengeri szörnyek
A tengerek mélye tele van rejtélyes lényekkel: szörnyekkel, sárkányokkal, óriási polipokkal. Állítólag sokféle tengeri szörny létezik, de valójában még senki sem látta őket. Te milyen szörnyeket tudsz elképzelni? Írhatsz mini-lexikont is: találd ki a nevüket, írd le, hogyan néznek ki, hogyan élnek, valószínűleg hol találhatóak, és  minden, szerinted fontos adatot!
4. A tenger sós vize
Miért sós a tenger? Meséld el, szerinted miért! Hogyan készül só a tenger vizéből? Mire lehet használni a sót?
5. Tengerparti nyaralás
Nyaraltál már a tengerparton? Írd meg, milyen volt! Hol nyaraltatok? Milyen volt a táj, milyen volt az idő? Miért volt más, mint itthon? Milyen volt a tengerben fürdeni? Milyen volt a tengerparti strand? Voltál már esetleg Belgiumban a tengerparton? Meséld el, mit láttál ott!
6. Halászok
Láttál már halászokat a tengeren? Hogyan halásztak régebben és hogyan halásznak most? Milyen a halászok élete? Mi mindent lehet a tengerből halászni?
7. Tengeri herkentyűk
Akik a tengerparton élnek, rengeteg tengeri állatot fogyasztanak. Belgiumban a gyerekek is gyakran esznek tengeri halakat, feketekagylót, rákokat. Te kóstoltál már valamilyen tengeri herkentyűt? Hogy ízlett? Tudod, hogyan kell elkészíteni?
8. Kalózok
Szereted a kalóztörténeteket? Most te is írhatsz egyet. A kalózok sokszor furcsa öltözéket hordanak: rablott, szerencsét hozó ékszereket, tetoválásokat, kendőt, kalapot, innen-onnan szerzett ruhadarabokat… Írd le, hogyan néz ki szerinted a legfélelmetesebb vagy a legviccesebb kalóz! És vajon milyen lehet egy kalózhajó?
9. A változó éghajlat
Hallottál már a globális felmelegedésről? Miért veszélyes ez a tengerekre és az egész Földre? Miért alakult ki szerinted, és mit lehet tenni, hogy megakadályozzuk? Sok felnőtt gondolkodik már ezen, mégsincs megoldva ez a probléma. Írd meg, milyen egyszerű, humoros megoldásod lenne, vagy hogy mi jelent igazán nehézséget szerinted, mi az, amit meg kéne változtatni. Mit tehetnek a gyerekek? Adj tanácsokat!
10. Vízi járművek
Rengeteg vízi járművel lehet a tengeren utazni. Hajóval, komppal, motorcsónakkal, vitorlással…Te milyen járművel utaztál már? Belgiumban a tenger partján végig lehet utazni egyetlen villamossal, 68 kilométeren át. Vajon mi mindent lehet ennek a villamosnak az ablakából látni?
Pályázati feltételek:
5-10 éves gyerekek történeteit, írásait várjuk.
3 csoportban bíráljuk el a történeteket:
5-6 évesek (felnőttek írják le a gyerekek történetmesélését)
7-8 évesek
9-10 évesek
A történetek maximum 2 gépelt oldal (5000 karakter) hosszúságúak lehetnek.
A történeteket email csatolmányként várjuk, Word vagy pdf formátumban.
Az email tárgyaként kérjük, írják be: A tenger titkai – írópályázat
A csatolmányban a szöveg után, és az emailben is, kérjük írják meg a pályázó gyermek nevét, életkorát, azt, hogy melyik iskolába vagy óvodába jár, és ki volt a felkészítő.
A pályázat szövegeit a Csodaceruza szerkesztősége és felkért zsűri értékeli.
A zsűri tagjai:
Lénárt Zsuzsanna, a Flamand Kormány Magyarországi Képviseletének munkatársa;
Boldizsárné Kovács Gizella szerkesztő,  a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének titkára;
Czomba Magdolna; tanár, újságíró;
Wittmann Ildikó, a Csodaceruza szerkesztője.

Sándor Csilla, a Csodaceruza alapító főszerkesztője;

A legjobbak értékes jutalmat kapnak
valamint
a Csodaceruza nyári műhelymunkáján illusztrátorok fogják feldolgozni a kiválasztott történeteket, amelyek egy különleges Csodaceruza-lapszámban fognak megjelenni.
Beküldési határidő: 2016. május 23.
Eredményhirdetés: 2016. június 17.
A pályázat létrejöttében a Flamand Kormány Magyarországi Képviselete segített. Az ajándékokért köszönet támogatóinknak!
fland-sta