A kincsesláda címmel a napokban jelent meg egy mesegyűjteménye. Mit lehet tudni ezekről a mesékről? Milyen jellegzetességei vannak a mátyusföldi meséknek más mesékhez képest?

fellingerkA meséket barátaimmal közösen gyűjtöttük elsősorban a magyarok lakta falvakban. A legtöbb mese Jókáról és Nagyfödémesről született. Ezeknek a falvaknak külön érdekessége, hogy évszázadokig a Felső Csallóközhöz tartoztak. Ennek is köszönhető, hogy Mátyusföld déli részének mese- és mondavilága rokonítható Szigetköz és Csallóköz népi hiedelmeivel. Innen az igricek és tündérek gyakorisága. A változatos boszorkánytörténetekbe egyéni színt vitt az is, hogy a Mátyusföld északi részén lakó szlovákság hiedelmeiből jó pár bekerült a vegyesen lakott települések mesekincsébe. A mátyusföldi mesék jellegzetessége még a nélkülözhetelen cigányfolklór.

Az új kötet miben különbözik korábbi köteteitől: Az égig érő vadkörtefáktól vagy a Hajléktalan búzavirágtól?

Abban, hogy ezek nem tartalmaznak mondákat, történelmi legendákat. Ezek a mesefeldogozások elsősorban szórakoztatni akarnak.

Írói munkássága szerteágazó, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt alkot. Gyermekköltészetét mi inspirálja leginkább?

Az, hogy a gyerekek őszinték, hisznek a jóságban, abban, hogy a jó győzedelmeskedik. Elsősorban a természet és az emberek feltétel nélküli szeretete inspirál.

A Wikipédia szerint foglalkozása költő, helytörténész. Hogyan egyezteti össze ezt a két hivatást a hétköznapokban?

Úgy, hogy több, mint három évtizede agronómusként dolgozom, abból is élek meg. A földtől egyenes út vezetett a mese- és hiedelemgyűjtéshez. Ha nem járom annyit szülőföldemet, ha nem ismerem rejtett zugait, ösvényeit, sose jut eszembe a mesegyűjtés, mesefeldolgozás.

Hogyan tartja a kapcsolatot a gyermekkönyveinek olvasóival? Milyen tapasztalatai vannak író-olvasó találkozókról?

fellinger

A kincsesláda már a 9. gyerekkönyvem. Több író-olvasó találkozóra hívnak meg. Ott aztán újra gyereknek érezhetem magamat. Ez az igazi időutazás. Szerintem a gyerekek igénylik az olvasást még a kütyük világában is. Ám, ha észreveszem, hogy fáradnak, kvízkérdéseket adok fel, aminek könyv vagy csoki a jutalma. A kérdések pedig akár a sportról is szólhatnak. Mindig lehetőséget adok arra, hogy a jelen lévő gyerekek közül azok, akik megpróbálkoztak írással, felolvashassák azt. Ezek afféle interaktív szórakozások.

Hogyan fogadta Schall Eszter képeit? Milyen érzés volt kézbe venni a kötetet a kész illusztrációkkal?

Schall Eszter egy beérett, melegszívű tehetség. A legjobb a közös munkában az volt, hogy nem csupán a munka végén mutatta meg a végeredményt, a kész rajzokat, hanem amint elkészült egy mese illusztrációjával, már küldte is, kikérve a véleményem.

fellinger4

(Ab-Art Kiadó, 2015)

A kincsesláda című mesekönyvből két mese a Csodaceruza legfrissebb számában is olvasható. Köszönjük a közlés lehetőségét a kiadóknak és az alkotóknak.