Száznál is több programmal várják a családokat a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválján, amelyet augusztus 21. és 23. között tartanak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A negyedik alkalommal sorra kerülő Szamárfül fesztiválra a negyed öthektáros területe játszóházzá válik és minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást kínál – írta az örökségkezelő az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
Kiemelték: a háromnapos rendezvényen közkedvelt és ismert zenészek, gyerekzenészek lépnek fel: koncertet ad Bognár Szilvi, a Kolompos Zenekar és Palya Bea. „A színházi programok sorát a Bóbita Bábszínház, a Bohócok a Láthatáron Csoport, a Csodamalom Bábszínház, a Kabóca Bábszínház, a MárkusZínház, Nektár Színház, a Vojtina Bábszínház előadásai erősítik” – tették hozzá.
Kitértek rá, hogy a PR-Evolution Dance Company a tánc nyelvén meséli el a gyerekeknek a Lúdanyó meséi című történetet, esténként pedig Bogárdi Aliz Esti mese című foglalkozásai zárják a napot.
„A legbátrabb gyerekek a Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsúton is részt vehetnek, amelyet a negyed zegzugaiban rendeznek a szervezők – írták, majd hozzáfűzték, a gyerekek pizsamába öltözve, mécsesekkel felszerelkezve Márta István ügyvezető és csapatának vezetésével járják be a komplexum izgalmas zugait mesével, énekkel kísérve.
szamarful

A szervezők jelezték, hogy az érdeklődők számos foglalkozáson tehetik próbára ügyességüket: az ÁkomBÁBOM műhelyben kedves és szerethető figurák készülnek textíliából, gombokból, szalagokból, vagy akár fél pár zokniból, a Mesegyárban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói mesét kreálnak a gyerekekkel, a Bendegúz Gyermekzugban félszáz fejlesztő- és társasjátékkal játszhatnak.
Emellett lesz képregényrajzoló műhely, könyvjelzőkészítés, ökojátszóház, varrósarok, állatsimogató, a Cellux Csoport művészeti programjain pedig a gyerekek felnőttekkel együtt gondolkodhatnak a világ fontos kérdéseiről, például arról, miként hasznosíthatók a környezetünkben feleslegesnek vélt dolgok – tették hozzá.
A ZSÖK felhívta a figyelmet arra, hogy a Kincses Piacra bárki elhozhatja megunt, elfelejtett játékait, a Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket, a Tűzmadarak Zsonglőrcsoport játszóházában kicsik és nagyok egyaránt tesztelhetik, mennyire jó a reflexük, mennyire kitartóak, milyen az egyensúlyérzékük.
A gyermekeknek nyílt aszfaltrajzversenyt is hirdetünk: a krétát mi biztosítjuk, a versenyzők az idei nyaruk legkedvesebb emlékét festhetik meg a Pirogránit udvaron – írta az örökségkezelő.
A szervezők közölték, a fesztivál több sportprogramnak is helyet biztosít. A PTE-PEAC Vívószakosztályának köszönhetően kipróbálható a vívás, ezen kívül lesz falmászás, ballancebike, rodeó bika és pedálos Moszkvics verseny is.
A ZSÖK utalt rá, hogy a Szamárfül az elmúlt években az ország egyik legnagyobb családi fesztiváljává nőtte ki magát, tavaly mintegy 15 ezer látogatója volt.
A fesztiválról bővebb információ a www.szamarfulfesztival.hu internetes oldalon található. (MTI)