Mit jelent a te életedben az utazás? Szeretsz elmenni és felfedezni más országokat?

Nagyon fontos dolognak tartom az utazást. Népmesékben is rengetegszer történik az, hogy a mesehôs világgá megy, idegen közegbe kerülve feladatokat old meg, aztán új ismeretekkel, barátságokkal gazdagodva tér vissza a kiindulópontra. Közben rájön, hogy mi mindenre képes, és hazahozza ezt a tudást, plusz esetleg még egy királykisasszonyt is. Amikor más kultúrákkal, nyelvekkel, emberekkel ismerkedünk, magunkról is tanulunk. Nyitottabbak, rugalmasabbak, megértőbbek leszünk, megtanulunk nézőpontot váltani.

Gyerekként hogy emlékszel vissza az utazásokra? 

Ugyanígy. Izgalom, kaland, rácsodálkozás. Nincs olyan hely, ami ne érdekelne. Lehet az külföldi és belföldi is.

Az Annie és a varázsbőrönd egy olyan ötlet (táblagépes alkalmazás), amiről tíz-húsz éve még nem is álmodozhattunk. Szerinted másra van igénye a mai gyerekeknek, mint néhány évtizeddel ezelőtt? 

Igen, másra, és ezt igyekszem elfogadni. Gondolok arra, hogy esetleg némelyiküket nem annyira érdekli a könyvolvasás, viszont sokkal gyorsabban tesznek szert ismeretekre a technika által, mint gyerekkoromban én. Kevésbé elszigeteltek és tág a világnézetük. Rengeteget lehetne arról vitatkozni, hogy ez jó, vagy rossz. Szerintem nem feltétlenül rossz, csak más.

Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a projekttel?

Lucyval és Mátéval egy munkahelyen dolgoztunk évekkel ezelőtt, egy angol nyelvű hetilapnál. Lucyval barátok maradtunk, Máté őt kérte fel a mesék megírására, amivel Lucy egy régi írói álma teljesült. Az ő javaslatára kerültem a projektbe, mert nagyon szerette volna, ha a meséit én illusztrálom.

andrea3

Hogyan alakult ki ez az ötlet, hogy ez az utazást, a világot felfedező applikáció ilyen legyen? Például, hogy egy kislány legyen a főhőse, vagy éppen, hogy a bőröndjén levő matricákat használjátok fel?

anndrea2

Az ötlet Ágitól és Mátétól származik, ők reklámszakemberek, de emellett szülők is. A website-unk bemutatkozó oldalán az ő kislányuk látható Máté ölében. Ez tehát egy nagyon személyes projekt, szakmai és szülői tapasztalataikon keresztül jutottak el odáig, hogy szükség van egy ilyen applikációra. Az alapötlet röviden az, hogy a szülőknek nem kellene szűken játszóterekre és kalandparkokra szorítkozniuk, mikor európai városokba utaznak, vagy esetleg lemondani az utazásról a gyerek miatt. A meséken keresztül játékosan felkészíthetjük őket az útra, a helyi nevezetességek meglátogatására, és akkor kíváncsian és lelkesen fognak beülni az autóba, felszállni a repülőre. A bőröndös-matricás ötlet nem tudom honnan jött, de nagyon örültem neki, mert gyerekkoromban volt otthon egy ugyanilyen ősrégi bőröndünk, amit nagyon szerettem. A matricái engem is elrepítettek azokra a helyekre, amiknek akkor még nevét is alig bírtam kiolvasni.

Milyen visszajelzések érkeztek eddig? Hogyan fogadják a szülők és hogy fogadják a gyerekek ezt a játékot?

Én eddig „gyereklelkű” barátoknak meg a saját gyerekeimnek mutattam meg Annie-t. A kisebbek is nagyon bírták meg a nagyobbak is – ezek között jó néhány vizuális művész ismerős is van. A leglelkesebben egy metálrajongó fotós haverom szavai hangzottak (Bernát Gábor, aki a werkfotóinkat készítette), csak ezek sajnos nem tűrnék a nyomdafestéket, ezért inkább nem idézem. Mivel ez elvileg egy olyan app, amivel a szülők és a gyerekek együtt játszanak, örömmel láttam, hogy a legkülönbözőbb érdeklődésű felnőttek és gyerekek, szakmabeliek és laikusok egyaránt kedvelik. Ezt az eredményt nem mindig könnyű összehozni.
Ágiék egyébként egy angol nyelvű óvodában tesztelték Annie-t kis- és nagycsoportos gyerekekkel. Mindkét helyen nagy siker volt, izgatottan hallgatták és utána beszélgettek róla. Az óvónôknek azt mondták, hogy nagyon szép Annie képi világa. A nagycsoportosok teljesen lázba jöttek az illusztrációktól, mindenki nyomkodni akarta a tabletet. Az appot több nyelven letölthetőre tervezzük, így jó volt látni, hogy kiállta az angol nyelvű próbát is.

Annie most, az első játék során Párizsba látogat. Milyen további úti célok szerepelnek a listáján?

Egyelőre ezek az európai nagyvárosok vannak tervbe véve: Amszterdam, Barcelona, Bécs, Berlin, Budapest, London, Madrid, Prága, Róma.

Mi a helyzet veled? Tervezel-e utazást valahová a közeljövőben, vagy most főleg a munka határozza meg az eljövő heteket? 

Az elkövetkező heteket szigorúan a lustálkodás fogja meghatározni. Saját káromon tanultam meg, mit okoz az, ha a munka és a pihenés nincs egyensúlyban: túlhajottam magam, és két évig nem vállaltam semmilyen grafkai munkát. Azóta megerősödtem, és az illusztrálás mellett elkezdett érdekelni holisztikus szemlélet és a természetgyógyászat is, most ezt tanulom. Az Annie projekt volt az első, amit hosszú szünet óta először vállaltam. Nagy öröm ezzel a csapattal dolgozni, szakmailag és – ami legalább ilyen fontos – emberileg is.
Utazásra mindig vevő vagyok, az élet eddig nagyon kegyes volt hozzám. Rengeteg helyen jártam, éltem Londonban és Bristolban, tavaly Venezuelában meglátogattam az ott élő anyukámat, szóval nem panaszkodom. A lányom Skóciába költözött, legközelebb hozzá szeretnék kimenni. Most leginkább csak pihengetni szeretnék idehaza, mivel az Annie projektet fél éven keresztül a stockfotó ügynökségi munkám mellett csináltam végig a szabadidőmben. Magyarország is gyönyörű és itt is rengeteg felfedeznivaló van.

Az alkalmazás letöltéséhez kattints ide: http://www.tripswithannie.com/