Lapunkat  Csájiné Knézics Anikó tanítónő ajánlja az olvasók figyelmébe:

Fazekas_elsosok--8585

Mi jut eszébe erről a szóról: gyerekújság?

Több minden is, de alapvetően két dolog. Az első, ahová az elnevezés is orientál, „gyerekújság”, tehát egy specifikus kiadvány, amely elsődlegesen egy adott korosztály életkori sajátosságaira, érdeklődési körére fókuszál. Ez utóbbi kifejezetten fontos, mert azzal, hogy a célközönség egy ilyen sajátos csoport, már a hangsúlyok is máshová helyeződnek. Ezzel kapcsolatos a másik asszociációm is, ami a megjelenéssel, azon belül is a belső tartalommal és a szövegszerkesztéssel függ össze. Hiszen egy gyerekújságnál esszenciális követelmény, hogy könnyen áttekinthető, nagy betűkkel írt, színes rajzokkal illusztrált lap legyen, hiszen ezek a szempontok a gyerekek vizuális nevelését is szolgálják.

Milyen gyerekkori emlékei vannak a gyerekújságokról?

Abban az időben, amikor én voltam kisgyerek, akkor a Kisdobos, a Dörmögő Dömötör, később a Pajtás és Kincskereső c. újságok voltak kaphatók. Személyes kedvencként a Kisdobos újságot említem, ezzel kapcsolatban a mai napig emlékszem, mennyire szerettük ebben az újságban a jól olvasható meséket, a természettel kapcsolatos érdekes írásokat, és nem utolsó sorban a szórakoztató rejtvényeket, fejtőröket. A színes képekkel és különböző meseszereplők rajzaival illusztrált szövegek elolvasását, megértését és élvezhetőségét alapvetően a betűméret és a szöveghossz határozta meg. Ez utóbbi két jellemző kulcsfontosságú napjainkban is egy gyerekeknek szóló újságnál!

Miért ajánlja a Csodaceruzát?

A Csodaceruza ma egy olyan egyedülálló kiadvány, amely tartalmában és kivitelében kifejezetten az alsó korosztály igényeihez igazodik. Azoknak a kortárs gyermekíróknak és költőknek az írásait, azok részleteit publikálják, akik motiválóan hatnak a gyerekekre. Ezek a mesék, rövid történetek a mai kor gyermekeit szólítják meg, olyan témákat érintenek, amik felkeltik a kisgyerekek érdeklődését, és lekötik őket. Természetesen a gyerekújságok szerves tartalmi részét képező rejtvények, játékos feladatok és a vicc rovat is mind-mind megtalálhatóak benne. Továbbá a Csodaceruza megjelenésében is követi az aktuális igényeket. A letisztult, színes vidám formák és grafikák elismert, díjazott grafikusok munkái.