Szántói Krisztián grafikus, illusztrátor alkotásait a Csodaceruza több számában is megtaláljuk. Számtalan könyvet illusztrált, 2012-ben elnyerte az IBBY magyar szekciója Év Illusztrátora díját Dóka Péter Betyárvilág. Történetek zsiványokról, pandúrokról című könyvének illusztrációiért. A könyv a Móra kiadó gondozásában jelent meg. Krisztián sokféle stílusban alkot, fanyar humora, groteszk, egyéni látásmódja alapján bátran mondhatjuk, hogy napjaink egyik legeredetibb alkotója.

1. Mi jut eszedbe erről a szóról: gyerekújság?

Egy olyan magazin jut róla eszembe, aminek az aktuális megjelenését alig bírja kivárni egy gyerek. Tartalmas, szórakoztató, informatív, friss és hagyománytisztelő egyszerre. A kor legjobbjai töltik meg tartalommal az élet széles spektrumából merítve, gyermekek számára befogadható módon.–-Csókolom, van már új Csodaceruza?

2. Milyen gyerekkori emlékeid vannak a gyerekújságokról?

Gyerekkoromban az iskolában árusították a Pajtást, a Nyelvmestert,  volt egy orosz gyermeklap, mely hanglemez melléklettel jelent meg. Lehetett kapni Kisdobost, Dörmögő Dömötört, Kincskeresőt, Hahotát, Kockást, Alfát (a kedvencem volt), később a Sünit. Nagyobbaknak ott volt az Ifjúsági Magazin, ami akkor komoly témákat is érintett. A mai fejjel sincs hiányérzetem az akkori kínálattal szemben. Nem a nyomdatechnika a lényeg, sokféle téma, műfaj, stílus jelen volt (ma is neves grafikusok közreműködésével, mint pl. Zórád Ernő), nem tisztem megítélni az akkori színvonalat, de ma szinte csak a kommersz van jelen a gyereklapos polcokon. Van miért küzdeni a Csodaceruzának! 

3. Miért ajánlod a Csodaceruzát a gyerekeknek?

Azért ajánlom, hogy ne legyenek unalmas felnőttek! 

 

Köszönjük mindenkinek a megosztást!
Az újság megrendelhető a www.csodaceruza.hu oldalon!

 

csi