zeneakademia1
Fotó: Máthé Zoltán

Kívül-belül megújult külsővel és korszerű programtervvel fél éve nyílt újra Budapest egyik legimpozánsabb épülete, az 19o7-ben épült Zeneakadémia. A pénteki, családias hangulatú sajtótájékoztatóján az intézmény vezetői, Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora és Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató mutatták be a zenepalota legújabb projektjét, amelyet a LEGO Hungary Zrt.-vel együttműködésben hoztak létre: húszezer LEGO-kockából elkészült az épület kicsinyített mása, mely része a Liszt-kukacok névre keresztelt ifjúsági- és gyermekprogramjuknak. „A Liszt-kukacok Akadémiájának célja, hogy értő és fogékony közönséget neveljünk, legyen bár a produkció klasszikus vagy népzene, jazz vagy akár popmuzsika. A makettel azonban a gyerekek mellett a felnőtteket is szeretnénk beavatni a Zeneakadémia csodájába. Igazi nagyság nincs játékosság nélkül” – fogalmazott Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója a játék-makett sajtóbemutatóján. A Zeneakadémia ifjúsági sorozatának célja az is, hogy ne a szülők unszolják csemetéiket a programokon való részvételre, hanem a gyerekek maguk akarjanak újra és újra a zenével játszani, tette hozzá Dr. Vigh Andrea rektor. Az épület tervrajzán Dóczy Balázs hivatásos LEGO-építész közel két évig, egy speciális építőprogram segítségével dolgozott.

A kész tervekből 12o munkaóra múltán épült meg a Zeneakadémia, amelyben megtekinthető a világhírű Nagyterem kicsinyített mása is, zenekarral hangszerekkel és közönséggel. A makett a kereskedelmi forgalomban kapható elemekből készült. Az eseményen részt vett a Dán Királyság nagykövete, Tom Nørring úr is, aki az idén 82 éves népszerű játék és a zene egyszerűségében rejlő végtelen kreativitás lehetőségére hívta fel a figyelmet. A LEGO Hungary Zrt. részéről jelen levő Csetényi Zsuzsanna marketingigazgató elmondta, örömmel álltak a kezdeményezés mellé, hiszen a legendás kockajáték és Liszt-kukacok filozófiájának – törődés, játékos fejlesztés – rokonságához kétség sem férhet. Megtudtuk továbbá, hogy a más országokban nagy népszerűségnek örvendő LEGO-makettek közül Magyarországon a Zeneakadémiáé az első középület, amely elkészült, de tervezik a jövőben más hasonló projektek kivitelezését is. Az óriás-makett (az elkészült épületnek 35 kilogramm a tömege) Fazekas Gergely zenetudós-tanár ötlete, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ifjúsági programjainak felelőse, és egyben a Liszt-Kukacok Akadémiájának, a Zeneakadémia gyermekprogramjainak alapítója.

zeneakademia2
Fotó: Máthé Zoltán

A LEGO-makett ennek a programnak a játékos szemléltető eszköze, de a nagyközönség 2o14. március 16-tól egy hónapon át megtekintheti az Akadémia épületében. A Zeneakadémia-makett „főszereplésével” megrendezett 6-10 éves gyerekeknek szóló kiscsoportos Liszt-kukac foglalkozásokra 2014 tavaszán még három alkalommal: április 12-én, május 10-én és május 24-én, szombaton 10.00 órakor kerül sor. A jegyeket kizárólag személyesen, a Zeneakadémia Koncertközpont jegypénztárában lehet megvásárolni (szülők részére nem, csak a gyermekek számára váltandó belépő, hiszen a foglalkozáson csak a gyerekek vehetnek részt). A Liszt-kukacok Akadémiájának másik programsorozata a 10–15 éves korosztályt célozza. Az ifjúsági hangversenyek az általános iskola különböző érdeklődési körű csoportjainak szólnak, így április 13-án a „Zene és sport”, illetve május 11-én a„Zene és irodalom” című koncertekre tudnak jegyeket váltani az érdeklődők. (A programok részletei a linkekre kattintva találhatók meg.) Bár játszani csak a Liszt-kukacok Akadémiájának résztvevői játszhatnak vele, a LEGO-Zeneakadémiát 2014. március 16-ától egy hónapon át minden érdeklődő szemügyre veheti. A makett a Zeneakadémia jegyirodájának nyitvatartási idejében, délelőtt 11-től este 18.30-ig (bejárat a Liszt Ferenc tér felől), illetve előadási napokon a koncertek előtt és a szünetben tekinthető meg.

zene