Szerző: Csodaceruza

Könyvkötő gyerektábor a Fiók Műhelyben

Nyári napközis művészeti tábor a Fiók Műhelyben 8-15 éves gyerekeknek Egy tábor tele élménnyel, saját készítésű könyvekkel, sok új technikával!  A tábor során a könyvkészítés folyamatával és annak anyagaival, műveleteivel ismerkedhetnek meg a résztvevő gyerekek: a papírhajtogatással, a lapok egymáshoz fűzésével, könyvborító készítésével. Rövid papír- és…

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren nemcsak író volt, hanem csaknem 25 éven át szerkesztőként dolgozott a Rabén & Sjögren Kiadóban. Ily módon nagymértékben meghatározta, hogy milyen gyerekkönyvek jelenjenek meg. Minden levélre válaszolt, és tanácsokkal látta el a kezdő írókat. Többen közülük, akik még gyerekként küldtek be kéziratokat, később ismert gyerekíróvá váltak. Astrid heti 150 levelet kapott a világ minden tájáról a gyerekektől, akik rajongtak a könyveiért, és egy levelet sem hagyott megválaszolatlanul.
A végén már titkárnőt is kellett alkalmaznia.

Olvasni jó!

A kezdeti nehézségeken lányomat leginkább a történet iránti érdeklődés segítette át. Az Olvasólétra izgalmas, modern iskolai sztorikat dolgoz fel, humorban viszont a Passage Kiadó – Csupa igaz történet sorozata bizonyult verhetetlennek. Az utóbbiban szereplő négygyerekes család hétköznapjai minden epizódban abszurdba fordulnak.

László Noémi versei

Lászlónoéminak két szeme van, egy jobb meg egy bal. A bal jobbnál jobb neki. A kétszeműség még így van másnál is, de Lászlónoémi lát is vele. Más is lát a szemével, de Lászlónoémi mind a kettővel. Mind a kettővel egyszerre. És mind a kettővel mást és…

Erdős Virág: Dal az álomról

Erdős Virág versei tulajdonképpen egy olyan bábelőadáshoz készültek, amely Vadkan Dönci és Cirmos Liza kalandjait mutatta be a gyerekeknek, a címe pedig: Hoppá-hoppá! Mi csak beletorkoskodtunk a bábszínházi kosárba, és (hoppá, hoppá!) benne találtuk ezeket a dalokat. És (hoppá, hoppá!) rájöttünk, nem kellenek hozzá szereplők, nem kell a színpad, a díszlet, a zene, a fény, a sminkmester, ezek az énekek egész egyszerűen bennünk is megszólalnak.

Fekete Vince: Ha megharagszom…

Fekete Vince Kézdivásárhelyen született, Kézdiszentkereszten, Kézdivásárhelyen, Kolozsváron és Szegeden tanult. 1993 és 2003 között szerkesztőként dolgozott a kolozsvári Helikonnál és az Előretolt Helyőrségnél. Jelenleg főszerkesző-helyettes a csíkszeredai Székelyföld folyóiratnál.

Az olvasás jelentése és jelentősége ma

Ha figyelemmel kísérnénk valakinek mindazon tevékenységeit, amely az írás és olvasás területén megjelenik, megalkothatnánk egy sajátos térképet, leírást, amely az illető írott nyelvhez fűződő viszonyát jellemezné. A legtermészetesebb, hogy mindannyiunk esetében egyénre szabott, teljesen egyedi térképet kapnánk.

(M)ilyenek a finnek?

Azt, hogy milyenek a svédek, pontosabban a svéd gyerekirodalom, legalább sejteni véljük. Ha máshonnan nem, akkor Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren klasszikusaiból, a “svéd gyerekversekből”, az éppen klasszicizálódó Sven Nordqvist, vagy Pernilla Stalfelt provokatív munkáiból. Úgy látjuk innen, a svéd gyerekirodalom mindenekelőtt gyerekperspektívájú és gyerekbarát (nem fél játszani és viccesnek lenni), nagyon nyitott (esetenként tabudöntögető), és nagyon liberális.